Potilasohjeita

Hampaan poiston jälkeiset ohjeet

Pure poistokuopan päälle asetettua harsotaitosta 20-30 minuuttia poiston jälkeen. Mikäli taitoksen poiston jälkeen haava-alueelta tihkuu vielä verta, laita uusi harsotaitos kuopan päälle ja pure napakasti yhteen vielä toiset 20-30 minuuttia.

Noudata hammaslääkärin ohjeita särkylääkkeiden osalta. Vältä asetyylisalisyyllihappo valmisteita poiston jälkeisen päivän ajan. Yleisin poiston jälkeiseen kipuun käytettävä särkylääke on ibuprofeiini pohjaiset valmiseet sekä parasetamolit. Mahaongelmien vuoksi ibuprofeiini ei sovi kaikille. Valmistekohtaisia annosteluohjeita tulee noudattaa. Tarvittaessa hammaslääkäri määrää vahvempaa särkylääkettä.

Ole kaksi tuntia poiston jälkeen syömättä, juomatta ja tupakoimatta. Älä sauno, äläkä rasita itseäsi fyysisesti poistopäivänä sekä mielellään myöskään poiston jälkeisenä päivänä.

Poistokuoppaan syntyy verihyytymä, jolla on tärkeä osa haava-alueen paranemisessa.

Älä kaiva kielellä, äläkä imeskele poistoaluetta. Mikäli ruokaa menee poistokuoppaan, voi sen varovasti, tökkimättä poistokuopan pohjaan, nostaa esimerkiksi hammastikulla. Älä pese poistokuoppaa.

Mikäli poistoalueelle kehittyy selvää turvotusta, potilaalle nousee muuten selittämätön kuume tai noin 3 päivän päästä poistosta särky vain voimistuu, tulee viipymättä ottaa yhteys hoitavaan hammaslääkäriin.


Leikkauksellisen poiston jälkeen

Pure poistoalueen päälle asetettua harsotaitosta 20 - 30 min ajan. Tarvittaessa vaihda taitos 20 min välein.

Pientä turvotusta esiintyy usein leikkauksen jälkeen. Sitä voi ehkäistä pitämällä leikkausalueen kohdalla poskella kylmäpussia 3 tunnin ajan heti toimenpiteen jälkeen 20 min jaksoissa. Älä pidä kylmähaudetta suoraan ihokontaktissa, vaan laita ihon ja pussin väliin ohut kangas, jotta iholle ei syntyisi paleltumavammaa. Turvotus häviää normaalisti noin viikon kuluessa poistosta. Iholle saattaa myös ilmaantua mustelma, joka myös häviää muutaman päivän kuluessa.

Vältä leikkauspäivänä ja sitä seuraavina 3-4 päivänä kovaa fyysistä rasitusta ja saunomista. Paranemista edistää lämpöhaude (ei kuuma) seuraavina päivinä 20 min jaksoissa. Särky on normaalia leikkauksen jälkeen ja se voi jatkua viikon, joskus jopa kaksikin viikkoa.

Keittosuolaliuosta olisi hyvä purskutella leikkauksen jälkeen 3 päivää kevyesti. Sitä on saatavilla apteekista.

Aloita klooriheksidiinipitoisen suuveden purskuttelu 3 päivän kuluttua poistosta. Purskuta aamuin illoin minuutin ajan kaksi viikkoa. Se tehostaa suuhygieniaa ja näin edistää osaltaan haava-alueen paranemista.

Ompeleet poistetaan noin 7 - 10 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Varo ompeleita. Älä pure leikkausalueella ompeleen poistoon asti.

Vastaanotolla aloitettu lääkitys lieventää jälkioireita ja edesauttaa paranemista, jatka sen käyttöä hammaslääkärin ohjeiden mukaan.

Mikäli et saa mahdollista verenvuotoa loppumaan tai leikkausalue kipeytyy uudelleen 2-3 päivän kuluttua leikkauksesta, ota yhteys hammaslääkäriiisi. Myös jatkuva kipu, turvotus tai lämmön nousu ovat syitä soittaa!

Ajanvaraus

NETTIAJANVARAUS

Bulevardin Hammaslääkäri, Helsinki
Puh. 010 2790 621
Sijainti »

Veikkolan Hammaslääkäriasema
Puh. 010 2790620
Sijainti »

Mäntynummen Hammaspaikka, Lohja
Puh. 010 2790 622
Sijainti»